Olympus Museum Pieria

Ολυμπος

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

Γεωλογία Ολύμπου

Ο Όλυμπος είναι ένα συμπαγές, σχετικά μικρό σε έκταση (600 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αλλά πολύκορφο και βραχώδες βουνό με σχεδόν κυκλικό σχήμα. Από τα σχετικά νεώτερα βουνά μας, αφού η ηλικία των κυρίως πετρωμάτων του υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 245.000.000 χρόνια, όταν το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας -και της Μεσογείου- βρισκόταν στον πυθμένα μιας ρηχής θάλασσας, όπου αποτέθηκαν τα κύρια υλικά, από τα οποία αργότερα σχηματίσθηκαν τα σημερινά πετρώματα. Τα διάφορα γεωλογικά γεγονότα που ακολούθησαν, προκάλεσαν την ανάδυση όλης της περιοχής και τον βυθό της Θάλασσας. Πριν από 1.000.000 χρόνια οι παγετώνες κάλυψαν τον Όλυμπο και δημιούργησαν τα πλατώματα και τα κοιλώματα του βουνού. Με την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε οι πάγοι έλιωσαν και οι χείμαρροι που δημιουργήθηκαν παρέσυραν μεγάλες ποσότητες θρυμματισμένων πετρωμάτων στα χαμηλότερα σημεία σχηματίζοντας τα αλλουβιακά ριπίδια που απλώνονται σ’ ολόκληρη την περιοχή από τους πρόποδες του βουνού μέχρι την θάλασσα.

[print_gllr id=169]

Ο Όλυμπος είναι ένα από τα νεότερα ελληνικά βουνά. Η πτύχωση των πετρωμάτων του, η ρηγμάτωση και η ανύψωσή του, υπολογίζεται ότι άρχισε κατά το Ηώκαινο και κορυφώθηκε την περίοδο Ολιγοκαίνου-Μειοκαίνου. Στα τέλη του Πλειοκαίνου, ύστερα από μια περίοδο τεκτονικής ηρεμίας, νέες τεκτονικές διεργασίες προκάλεσαν νέο κύκλο διάβρωσης με τον σχηματισμό των μεγάλων χαραδρών. Κατά το Πλειστόκαινο, παγετώνες κάλυψαν το κεντρικό ορεινό ανάγλυφο του συγκροτήματος του Ολύμπου και δημιούργησαν τις παγετώδεις μορφές και αποθέσεις που προσδιορίζουν τη χαρακτηριστική μορφολογία στο βουνό.
  Η πλούσια χλωρίδα και άγρια πανίδα της περιοχής τις κατατάσσει ανάμεσα στις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στον ευρωπαϊκό χώρο. περισσότερα από 1700 είδη φυτών έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του, 26 από τα οποία είναι ενδημικά.

Λόγω της εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητάς της, η περιοχή του Ολύμπου, έχει κηρυχτεί ο πρώτος <<Εθνικός Δρυμός>> της Ελλάδας,το 1938, ενώ έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO<<Απόθεμα της Βιόσφαιρας>>, τo 1981, λόγω του συνδιασμού ενός πλούσιου και ελάχιστα αλλοιωμένου φυσικού περιβάλλοντος και της θέσης του στην ελληνική μυθολογία.

DSC02177 (Αντιγραφή).JPG

Leave a Reply